Met het mooie weer en warme temperaturen is het heerlijk om een lange fietstocht te maken in de natuur. In dit blog lees je alles over de voordelen van hybride fietsen en waarom je juist dit type fiets moet kiezen.
Van gewone hybride fiets, tot elektrische hybride fiets, je leest er alles over in dit blog.
Welke fietsen zijn geschikt om met dit mooie weer lekker sportief bezig te zijn?
Met het prachtige weer en de warme temperatuur is er niets lekkerder dan een mooie fietstocht door de natuur. Een prima alternatief voor de sportschool om tijdens Corona toch lekker sportief bezig te zijn en in beweging te blijven. Of je nu gaat voor een ritje door de heuvels van Limburg, een lange fietstocht over de Veluwe of door de duinen, de hybride fiets of elektrische hybride fiets lenen zich hier allebei erg goed voor. Dus stap op je sportieve fiets en lees hieronder waarom je voor deze fiets moet kiezen.
Maar wat is nu precies een hybride (elektrische) fiets?
Een hybride fiets is een kruising tussen een sportieve fiets en een stadsfiets. De hybride fietsen combineren de kenmerken van deze beide modellen tot een lichtgewicht fiets (al dan niet met trapondersteuning) met veel versnellingen en een sportieve maar comfortabele fietshouding. Kenmerken van een hybride fiets zijn;
Lichtgewicht
Sportieve fietshouding
Derailleur versnellingssysteem
Geschikt voor middellange tot lange afstanden
Wat zijn de voordelen van een hybride fiets?
Een hybride fiets of elektrische hybride fiets biedt de voordelen van een sportieve fiets met het karakter van een stadsfiets. Prima voor dagelijks gebruik maar lichter te berijden en meer versnellingen om door elk type terrein te fietsen. De sportieve hybride fiets is perfect geschikt voor de fietser die op zoek is naar een licht sturende en rijdende fiets maar niet op een racefiets wil stappen.
Nadelen van een hybride fiets (als je het zo mag noemen).
Een hybride fiets kenmerkt zich door een derailleur versnelling. Dit type versnelling is open en vraagt hierdoor iets meer onderhoud dan een fiets met een gesloten kettingkast. De ketting en tandwielen dienen af en toe schoongemaakt te worden, dit kan gelukkig eenvoudig zelf. Na het schoonmaken een klein beetje olie op je ketting en het onderhoud is alweer klaar.
Verschil hybride fiets en stadsfiets
Een hybride fiets en een stadsfiets zijn 2 verschillende soorten fietsen en verschillen dan ook nogal van elkaar. Waar een stadsfiets is ontworpen om dagelijks te gebruiken zonder er naar om te kijken is een hybride fiets met zorg samengesteld. Vanaf de basis heeft een hybride fiets bijna altijd een lichtgewicht aluminium frame. De fietshouding van het frame is sportiever dan een stadsfiets. Een hybride fiets heeft heel veel versnellingen, een behoorlijk stuk meer dan een stadsfiets. Waar een stadsfiets vaak 3, 7 of 8 versnellingen in het achterwiel weggewerkt heeft, vindt je op een hybride fiets een derailleur met 21, 24, 27 of zelfs 30 versnellingen.
Gebruik je al deze versnellingen dan ook? Dat is een vraag die we vaak krijgen. Het antwoord is nee. Maar in extreme situaties (bijv. heuvel op, veel meewind) is het wel lekker als je gewoon door kunt trappen. De winst van een derailleur zit hem vooral in de directe aandrijving. Hierdoor fietst je fiets veel lichter en heb je meer mogelijkheden om in het perfecte verzet te rijden.
Elektrische hybride fietsen
De hybride fiets is dankzij zijn sportiviteit ook perfect geschikt in de versie met trapondersteuning. Sinds enkele jaren is de elektrische hybridefiets dan ook niet meer weg te denken en zie je ze overal rijden. Waar vroeger de hybride e-bike vooral was voorzien van een motor in het achterwiel, zien we tegenwoordig dat dit type bijna altijd is voorzien van een krachtige middenmotor van bijvoorbeeld Bosch of Shimano Steps. De elektrische hybridefiets combineert, net als de ‘gewone’ hybride fiets, de voordelen van de sportieve fiets met die van een fiets met trapondersteuning. Een mooi voorbeeld van een hybride fiets met ondersteuning is de Gazelle Medeo T9 HMB, deze heeft een krachtige Bosch middenmotor, sportieve zit en 9 versnellingen. Een ander fraai model is de Sensa Travel Power V10, met Shimano Steps middenmotor en 10 versnellingen.